Κατά τη διεξαγωγή των παιγνιδιών, αναφύονταν διάφορα προβλήματα, η επίλυση των οποίων επιδιώκονταν με απλές κι όμορφες διαδικασίες.

Υπήρχαν προβλήματα ομαδοποίησης. Πως δηλαδή τα παιδιά θα χωρίζονταν σε ομάδες. Τη λύση έδιναν τα λεγόμενα κορωνίσματα ή λαχνίσματα ή κληρωσιές. Ήταν όμορφες διαδικασίες που οι παλιότεροι θυμούνται μέχρι σήμερα.

Άλλες διαδικασίες υπήρχαν στις περιπτώσεις που κάποιος παρέβαινε τους όρους του παιγνιδιού. Αυτός ήταν ο σκανδαλιάρης, που αρχικά αποβάλονταν απ΄ το παιγνίδι και δεν γινόταν δεκτός στη συνέχεια. Ο σεβασμός στους όρους διεξαγωγής του παιγνιδιού ήταν απ΄ όλους σεβαστός, και αποτελούσε τη βάση εκείνη πάνω στην οποία βασίζονταν κατ΄ επέκτασιν ο σεβασμός προς τους Νόμους της πολιτείας.

Στις περιπτώσεις που υπήρχε δυσπιστία ή παρατηρούνταν προσπάθεια παραπλάνησης, ζητούσαν από τον  "ψεύτη" να φιλίσει σταυρό. 

Οι έχθρες και οι φιλίες εμπεδώνονταν με ξέχωρες διαδικασίες. Όταν κάποιοι μάλωναν, τσακώνονταν, "έκοβαν κλωνά", έκοβαν μιά κλωστή, το κόψιμο της οποίας δήλωνε τη διακοπή μιάς φιλίας. Άλλος δίπλωνε το δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού του και καλούσε τον άλλο να "κόψει",...


περισσότερα περί παιγνιδιών
στο βιβλίο - Λεύκωμα του Γιώργου Σαγώνα
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ -